Philippe Starck


Francouzský designér, který je považován za jednoho z největších a nejznámějších designérů současnosti. Narozdíl od svých kolegů se zabývá spoustou oborů, nejen technikou, architekturou, interiérem, produktovým designem a módou, ale hlavně nábytkem.
Narodil se 18.ledna 1949 v Paříži.
Jeho otec byl leteckým konstruktérem, což ho dost ovlivnilo. Brzy začal kreslit a vymýšlet různé návrhy.
Vystudoval umělecký design na École Nissim de Camodo v Paříži a brzy poté si založil vlastní firmu Starck Products.
Je profesorem v Miláně na Domus Academy a na École des Arts Décoratifs v Paříži.
Jeho práce je nadčasová. Má moderní tvary, často používá stříbrné kosmické barvy, čerpá inspiraci z jednoduchosti geometrie. Používá nové materiály, které umožňující vytváření nových tvarů a revolučních konceptů. Starck těchto možností dokáže perfektně využít.
Philippe Starck má neuvěřitelně mnoho realizací (tolik, že vydaly na obsáhlou knihu) a to buď ve spolupráci s významnými a známými značkami, nebo pod svou značkou XO.
Spolupracuje s italskou společností Kartell (od r. 1988), pro kterou vyrobil mnoho známých kusů nábytků hlavně z průhledného plastu (např. židle Eros, Louis Ghost a Bubble Chair). Dále spolupracuje se značkami jako Flos, Vitra, Driade atd..

židle Eros
židle Louis Ghost


V oboru produktového designu se proslavil mimo jiné kolekcí baterií pro Axis Hansgrohe, legendárním odšťavňovačem pro Alessi, novými lampičkami ve tvaru zbraní pro Fosil, tekoucí činkou Poaa pod značkou XO a například i podivným plyšovým medvídkem Teddy Bear Band, který má hlavy zvířátek na rukou a na nohou, pro Moulin Roty.
odšťavňovač pro Alessi


lampičky ve tvaru zbraní pro Fosil
plyšový medvídek Teddy Bear Band pro Moulin Roty



V oboru techniky je známá např. myš S+ARCK, kterou navrhl pro Microsoft jako jeden z mála designérů nepracujících v této firmě.
Starck navrhl také unikátní, technicky dokonalý a minimalistický, do reálné podoby sestrojený, koncept motocyklu Voxan Super Naked XVV.
Z architektury zmíním např. kulatý dům, který připomíná kosmickou stanici. Vytvořil jej spolu s Coop Himmelb(l)au v Holandsku. Navrhl i luxusní interiéry pro hotely Yoo, pro které navrhuje nejen v Německu a v Kanadě.
To vše dokazuje jak obrovská záběr má Philippe Starck.
Jeho práce vzniká tak, že dlouho formuje nápad ve své mysli, a potom během několika minut vytvoří skicu.
Je designérem a kreativním ředitelem firmy Virgin Galactic. A připravuje projekt Twofour - hledání mladých talentů na školách.
Za svou práci dostal mnoho ocenění.
Při své tvorbě se snaží brát ohled i na ekologii. Říká: „Ekologie není důležitá jen kvůli ekonomii a ochraně světa, ale i kvůli kreativitě a eleganci.“ Ve spolupráci s firmou Pramac energy group vytvořil design větrných mlýnů. Navrhl si i vlastní designovou větrnou elektrárnu z polykarbonátu na dřevěné platformě. Je funkční a vytváří 20 - 60% domácí energie.
Philippe Starck žije a pracuje v Paříži, New Yorku, Londýně a italském Buranu. Má 4 děti a je potřetí ženatý.


"HAAA" 



HAAA je název lampy spojující různé světy a protichůdné skutečnosti, tradiční řemeslo a nové technologie, staré řemeslo a průmysl, umění a design.
Její podstava je celá ze skla. Tvar je inspirován staršími uměleckými směry (secese). V tomto skleněném stojanu je zabudovaný LED pásek - svítící nápis.
Tato lampa byla představena v roce 2009.

Toto neobyčejné svítidlo od mého velmi oblíbeného autora Philippa Starca, který podle mě vytváří nadčasový produktový design, je pro mne jedinečné spojením starého cenného řemesla a moderní technologií.



Další nadčasový výrobek, který má opravdu neobvyklý tvar je tato barová židle..




ZDROJE textu: http://www.designmagazin.cz/interier/2401-kartell-a-philippe-starck-slavi-20-let-spoluprace.html
http://www.designmagazin.cz/udalosti/5505-francouzsky-designer-philippe-starck-slavi-sedesat.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/Philippe_Starck
http://www.starck.com/en/philippe_starck/biography/#to_know_more