Toyo Ito

http://www.toyo-ito.co.jp


Toyo Yto je japonský architekt, narodil se v Soulu v Jižní Koreji 1.6.1941.

Vystudoval obor architektury na Fakultě inženýrství univerzity v Tokiu. První vlastní studio si založil už v roce 1972 a nazval jej Urban Robot (URBOT). V roce 1979 studio změnilo název na Toyo Ito and Associates Architects.
Toyo je autorem mnoha rozličných budov, navrhuje rodinné domy, obchody, parky, stadiony, administrativní budovy, divadla a zabývá se také designem nábytku a svítidel. Před dvěma lety se Toyo s dalšími architekty zapojil i do projektu Home-for-All, který byl reakcí na ničivé tsunami. Tisíce lidí zůstaly bez domova a architekti se snažili navrhnout a postavit vysoce účelné budovy.
Toyo Yto se ve své práci nechává inspirovat přírodou. Budovu obchodu s botami v Tokiu například navrhl tak, že působí dojmem, jakoby ji celou prorůstaly větve stromů, které jsou zároveň základní stavební jednotkou.
Kromě vlastní práce se věnuje Toyo Ito i pedagogické činnosti. Jen jeho pracovna prý připomíná školu, kam se chodí učit mladí architekti nejen z Japonska ale z celého světa. Založil dokonce i muzeum, kde se pravidelně konají workshopy a přednášky o současné architektuře. Kromě toho přednáší na Columbia University v New Yorku a je čestným profesorem University of North London.




Kramatorium v Kakamigahara

Mikimota Ginza 2 

TOD'S Omotesando Building


Tama Art University Library
Sendai Mediateque, 1995 - 2000, Miyagi, Japan
Serpentine Gallery Pavillon, 2002, Lonon
  





Žádné komentáře:

Okomentovat